Heb je er wel eens aan gedacht om een quilt te maken, maar weet je niet waar te beginnen? In deze blog leg ik je graag uit wat er nodig is om te quilten en waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de benodigde materialen. 

In de jaren dat ik zelf quilt maar ook veel andere quilters heb mogen helpen bij hun projecten heb ik veel methodes en benodigdheden geprobeerd en voorbij zien komen. Ik geef daarom graag praktische tips en advies, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan met je eerste quilt! 

Mocht je alsnog vragen hebben, help ik je natuurlijk graag verder! 

1. Quiltstof

De belangrijkste benodigdheid bij quilten is natuurlijk stof! Je kunt speciale quiltstoffen kopen die ontworpen zijn om te quilten, maar je kunt ook andere soorten stof gebruiken, afhankelijk van je project. De kleuren en motieven van de stof zijn erg bepalend voor het eindresultaat, zo kun je een quilt helemaal naar wens ontwerpen. 

Ga je voor felle of zachtere kleuren? Je kunt quiltstoffen vaak van de rol bestellen, maar je hebt ook speciale stofpakketten met allemaal lapjes stof die goed met elkaar matchen. In de quiltpakketten zijn de stoffen ook al gekozen, maar krijg je wel precies genoeg stof om de quilt van het bijbehorende patroon mee te maken. Als je zelf stoffen uitzoekt voor een quilt, denk er dan aan dat je niet alleen drukke, bonte stoffen uitzoekt maar ook rustige stoffen, zodat er balans komt in je quilt.

2. Naaimachine

In principe is elke naaimachine geschikt om een quilt mee te maken. Wel zijn er bepaalde accessoires die hierbij erg goed van pas komen. Zoals een inchvoetje, dat zorgt ervoor dat je minder stof verbruikt. Ook zijn er aanschuiftafels die aan de machine aangeschoven kunnen worden, hierdoor vergroot je je werkoppervlak. Mocht je ook vrij machinaal willen gaan quilten, dan heb je een quiltvoetje nodig.

Als je overweegt om een naaimachine aan te schaffen, let dan eens op de
ruimte tussen de naald en het rechterdeel. Als die wat ruimer is dan de
standaard naaimachine is dat prettig, zo heb je meer ruimte voor het draaien
van je quilt tijdens het doorquilten.

3. Schaar

Je hebt een goede stofschaar nodig om de stof op maat te knippen. Zorg ervoor dat je schaar scherp genoeg is om door de stof te snijden en dat hij alleen wordt gebruikt voor stof. Een botte schaar kan ervoor zorgen dat de stof gaat rafelen. 

Zorg voor een schaar met een lang lemmet, dat maakt het gemakkelijker om de stof netjes en nauwkeurig te kunnen knippen. Maar kies ook geen te grote of te zware schaar, dat is lastig om mee te werken. De handgreep moet goed in je hand liggen waardoor je de schaar gemakkelijk kunt bewegen. 

Gebruik daarnaast een kleine schaar voor het knippen van draadjes e.d.

4. Liniaal, rolmes en snijmat

Een liniaal, rolmes en snijmat zijn onmisbare hulpmiddelen bij het quilten. Met de liniaal kun je nauwkeurige lijnen trekken en met het rolmes kun je stof gemakkelijk en precies (langs de liniaal) snijden.

De snijmat beschermt je werkoppervlak en zorgt ervoor dat je het rolmes veilig kunt gebruiken zonder jezelf of je tafel te beschadigen. Door het gebruik van een goed rolmes en passende liniaal, kun je snel en efficiënt werken en krijg je mooie, rechte randen die perfect op elkaar aansluiten, wat essentieel is voor een mooi quiltresultaat.

Zowel rolmessen als linialen en snijmatten zijn in vele vormen en maten verkrijgbaar.

5. Quiltpatroon

Een quiltpatroon helpt je bij het ontwerpen van je quilt, beschrijft hoeveel stof je nodig hebt, hoe je deze stof moet snijden en hoe verschillende stukken stof aan elkaar genaaid moeten worden. Er zijn veel patronen beschikbaar op het internet, of je kunt een boek kopen met patronen.

Het kiezen van het juiste patroon is afhankelijk van je niveau en natuurlijk je gewenste resultaat. Er zijn veel traditionele patronen zoals de Log Cabin en de Nine Patch, maar ook veel moderne, abstracte en geometrische ontwerpen. In mijn quiltcursussen komen diverse quiltpatronen, van traditioneel tot modern, aan bod. 

6. Garen

Uiteraard is er garen nodig om alle lapjes stof aan elkaar te naaien. Gebruik hiervoor een kwalitatief hoogwaardig garen. Meestal wordt gekozen voor een basic, neutrale kleur garen dat niet te veel opvalt. Als je van plan bent de quilt veel te wassen, kies dan voor garen dat niet snel krimpt, zoals polyester of nylon garen. 

Voor het doorquilten kun je kiezen voor een mooi siergaren. Hierbij kun je kiezen voor  een kleur die overeenkomt met de kleur van de stof, of juist voor garen in een contrasterende kleur. Er zijn verschillende siergarens, met glans, metallic of garen met een kleurverloop. 

7. Spelden en naalden

Spelden zijn nodig om de stoflagen aan elkaar vast te zetten voordat je begint te naaien. Quiltspelden hebben een platte kop waardoor je stof met spelden gemakkelijker kunt strijken. Voor het kleine werk zijn er applicatiespelden. In plaats van spelden kun je ook stofklemmen gebruiken. 

Daarnaast heb je naalden nodig, hierbij wordt onderscheid gemaakt voor naalden voor het handmatig quilten en voor het machinaal quilten. Er zijn speciale naalden voor in de naaimachine, om goed door de verschillende lagen stof van een quilt heen te komen, zonder de stof te beschadigen. Er zijn verschillende type naalden, zoals microtex, topstitch en quiltnaalden

Naalden voor het handmatig quilten zijn dunner dan gewone naalden, hebben een scherpere punt en een iets groter oog. Deze quiltnaalden zijn verkrijgbaar in nr 9, nr 10 en nr 12. Hoe hoger het nummer, hoe korter en fijner de naald. 

Applicatienaalden zijn speciaal ontwerpen voor het nauwkeurig bevestigen van stofapplicaties op andere stoffen. Ze hebben een klein oog dat geschikt is voor het rijgen van dunne draad, omdat applicaties vaak fijnere details vereisen. Ook bij applicatienaalden geldt; hoe hoger het nummer, hoe fijner en korter de naald.

8. Strijkijzer en strijkplank

Een strijkijzer en strijkplank zijn handig om stof te strijken voordat je gaat naaien en om de naden plat te strijken na het naaien. Hierdoor krijg je een gladde en gelijkmatige quilt en kun je de stof gemakkelijker en preciezer aan elkaar naaien.

Let er wel op dat je het strijkijzer op de juiste temperatuur zet, om krimpen van de stof en beschadigingen aan de stof te voorkomen. Bij twijfel is het altijd verstandig om bakpapier te gebruiken tussen de stof en de strijkbout. 

En tot slot is het natuurlijk mooi om je quilt, als deze eindelijk klaar is, nog een keer helemaal te strijken voor het beste eindresultaat.

Daarnaast zijn er nog veel meer benodigdheden die niet noodzakelijk zijn, maar die het quilten wel gemakkelijker kunnen maken of ervoor kunnen zorgen dat bepaalde handelingen sneller gedaan kunnen worden. Op de pagina met quiltbenodigdheden vind je allerlei van deze producten, zoals een Frixion pen, vingerhoedjes of quilthandschoenen. Mocht je hier graag meer over willen weten, neem dan contact met mij op of kom langs in de winkel, ik help je graag op weg!

Hieronder vind je een aantal handige artikelen die je kunt gebruiken bij het quilten. Uiteraard vind je nog meer op de fournituren pagina's, zoals Linialen & Templates, Naalden & Spelden, Scharen & Rolmessen en natuurlijk Garen. Veel succes!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.